מערכות כיבוי אש למסעדות

לפי נתונים סטטיסטיים, במסעדות ובמטבחי המוסדות השונים בישראל נערכות בממוצע שתי שריפות בשבוע. בחלק הארי של המקרים, משתלטים עליהן לפני שנגרם נזק מהותי. עם זאת, לא מעט פעמים אנחנו שומעים על מסעדה שנהרסה כמעט כליל, או אפילו על שריפות שהסתיימו בפגיעות גופניות לנוכחים במסעדה. כדי למנוע מצבים מהסוג הזה, נכנסות לתמונה מערכות כיבוי אש: מה תפקידן המדויק? מה מחייב החוק ביחס אליהן? וכיצד מתקינים אותן בצורה הטובה ביותר?

הגורמים שמגבירים את הסיכויים לשריפה
שריפות במסעדות, למרבה הצער, הן דבר נפוץ באופן יחסי: יותר מאשר כל מוסד ציבורי או עסקי אחר, ובטח שיותר מאשר בבתים פרטיים. ניתן למצוא לכך לא מעט סיבות, הקשורות לאופן ההתנהלות של המסעדה. ראשית, חימום מזון על האש פרק זמן ארוך מדי, או אפילו מצב בו שוכחים לכבות את הכיריים בתום הבישול, אינם תסריטים בדיוניים יתר על המידה. כך גם לגבי השארה של מגבות או מטליות, המשמשות את הטבחים וצוות המסעדה, סמוך למקור האש. היות ומסעדות רבות נעזרות בגז לצורך הבישול, עולה גם הסכנה של דליפה שלו. לכן, לא מפתיעה העובדה שמסעדה צריכה לעמוד באינספור תנאים על מנת לקבל את הרישיון המיוחל לפעילותה.

הדרישות המרכזיות מכל מסעדה בישראל
מלבד ניקיון יסודי המחויב בתקן ולצד שירותי ניקוי ארובות ומנדפים בצורה מקצועית ושוטפת, חוק רישוי העסקים הוא המרכזי עליו נדרש להתבונן כשמדברים על בטיחות מוסדות ובתי עסק מכל סוג בישראל, ובכלל זה מסעדות. המשוואה כאן ברורה: על מנת שמסעדה תוכל להיפתח, נדרש שהיא תקבל היתר, בין השאר מטעם שירות הכבאות וההצלה בישראל. ההיתר ניתן רק לאחר ביקורת מקיפה במקום, בה נבדקות, כמובן, מערכות גילוי וכיבוי האש שבו. את התמונה משלימות מערכות לאוורור, שבכוחן להקטין עד למינימום האפשרי את הסבירות לשריפות, כשנדרשת גם הימצאות דרכי מילוט מתאימות ושילוט ברור.

בנקודה הזו, נדרש להיכנס מעט לעובי הקורה, ולסקור את הציוד המרכזי שנדרשת כל מסעדה בישראל להחזיק. המערכת הראשונה היא גלאי עשן, שאמורה לספק התראה כבר בשלבים הראשונים של השריפה, ובכך להשתלט עליה במהירות, מבלי שהיא תתפשט. הרכיבים הבאים, שתכליתם כיבוי האש עצמה, הם מטפלים או ספרינקלרים: המטפים יתיזו מים בצורה ידנית (ולכן חייבים להיות בהישג יד), בעוד הספרינקלרים, צינורות מים בתקרת המסעדה, יעשו זאת באופן אוטומטי. את משוואת הציוד משלימים המפוחים והמנדפים שמיועדים לשאוב את העשן המלווה לכל שריפה, ובכך למנוע מהאנשים הנמצאים במסעדה לשאוף אותו.

אז מה עושים?
אין זה מובן מאליו שמסעדה מסוימת תחזיק בכל הפריטים החשובים האלה, ותאורגן באופן שמספק מענה מלא במקרה של שריפה, חלילה. על מנת שהמסעדה תוכל לעבור את ביקורות הבטיחות באש בהצלחה, וכדי שגם תפעול המסעדה עצמה ייעשה ללא דופי, רבים ממליצים להיעזר אך ורק בחברות מקצועיות הפועלות בתחום. הן מספקות את כל הפריטים הנדרשים בהתאם לתקנות בישראל, כאשר חלקן אף מתקינות אותו ומסייעות בתחזוקה שלו בפועל. היות ובכל מסעדה תנאים מוגדרים המצריכים התנהלות שונה, חברות אלה יציעו תוכנית מקיפה המותאמת באופן אישי להתמודדות, בעת הצורך, עם האש.
שינוי גודל גופנים
ניגודיות
WhatsApp chat